EPC – nyckeln till kunskap om din bil

Nu har vi som klubbmedlemmar möjlighet att hitta delarna via EPC, där du oftast hittar det exakta reservdelsnumret på den del som passar till just din bil. Det här öppnar upp en hel värld av möjligheter, du kan skapa krosslistor på din del som passar andra bilmodeller än den du ursprungligen sökte på, dvs. slå in reservdelsnumret, tryck på sökknappen (”suchen/search”). EPC finns tyvärr inte på svenska, du får hålla tillgodo med tyska eller engelska.

I EPC får du en lista på de MB-modeller där din del passar, på så sätt kan du hitta delar på andrahandsmarknaden, via en annan MB-modell. Gå då in, med din nyvunna kunskap, på t.ex. www.bildelsbasen.se, sök på en annan MB-modell, och kaching, där dyker din eftersökta del upp, men på en annan MB-modell. Du kan även söka på t.ex. Ebay, Tradera etc. och vidga din sökbas eller det kan räcka att du Googlar på reservdelsnumret, om t.ex. delen inte längre finns att köpa hos Mercedes, då kan det dyka upp nytillverkade, icke original, s.k. ”piratdelar” till mycket bra priser. Det gäller bara att se upp, så att kvalitet och passform håller hög standard, vilket det oftast gör, men tyvärr inte alltid. Du kan också hämta hjälp via olika forum på sociala medier, var aktiv där!

När du väl skriver in chassinumret i EPC (för bilar tillverkade efter approximativt 1982), så kan du faktiskt se de delar som passar till din bil, något som är extremt värdefullt, eftersom din del kan variera i design och funktion över bilmodellens livscykel, eller även på olika marknader.

EPC kan du också ta fram bilens datakort/vagnkort, där hittar du motornummer, växellådans nummer, ordernummer, färgkod(er), utrustningslistor och listor på möjliga utrustningskoder. Genom att du dechiffrerar ordernumret, så kan du även få fram till vilket land bilen ursprungligen levererades till.

I EPC får du fram sprängskisser till alla bilmodeller, som visar hur delarna sitter, samt även förbrukningsvaror och material, som inte är modellspecifika, såsom färgburkar och klädselrullar.

OBS! EPC fungerar enbart i Windows.

Har ni numret på reservdelen så kan ni gå till denna sida Mercedes-Benz Classic Online-Teilesuche

Så här gör du för att logga in på EPC,n >>

Här är manualen (på engelska) för EPC,n “EPC_Brief_Instructions.pdf” och hjälp sidan för med sökfunktioner ”EPC-Online help”.

Det finns säkert många medlemmar som är bekanta med att orientera sig i EPC, och som är villiga att hjälpa till, om inte kontakta undertecknad via 08-330537 eller 070-6902300, så kan jag stå till tjänst.

PS Du kommer automatiskt att kopplas från systemet efter två timmar och då måste du logga in igen. DS

Text: Lars-Gunnar Jilnö